Along buat ni sebab beli sekilo cili merah harga cuma RM4. Rumah ni ramai yg suka makan pes cili goreng ni dgn mi, sup, bubur & sebagai nya. Boleh juga di gunakan untuk masakan dan amat jimatkan waktu sebab cili nya dah cukup garing so tak payah nak tumis lama2 & tak perlukan minyak yang banyak.
BAHAN2:
1 kg Cili Merah - blend
1 mangkuk Minyak
1 kg Cili Merah - blend
1 mangkuk Minyak
1 sb Garam
1 sb Gula
CARA2:
1. Panaskan minyak di dlm periuk tidak melekat.
CARA2:
1. Panaskan minyak di dlm periuk tidak melekat.
Masukkan cili blend, garam & gula.
Kacau selalu sehingga cili kering & rangup.
(Kali ni Along sengaja buat basah2 sikit)
Tip: Selepas api di padamkan, minyak yg panas tu akan terus menggaringkan cili. Jadi padamkan api sebelum terlalu garing.
Sejukkan & tapiskan minyak selebih nya.
Tip: Selepas api di padamkan, minyak yg panas tu akan terus menggaringkan cili. Jadi padamkan api sebelum terlalu garing.
Sejukkan & tapiskan minyak selebih nya.
Untuk hayat yg lebih lama, simpan cili dgn minyak nya sekali.
2. Bilas botol kaca dgn air panas & keringkan.
Simpan Cili Oil di dlm botol bertutup kedap udara.
2. Bilas botol kaca dgn air panas & keringkan.
Simpan Cili Oil di dlm botol bertutup kedap udara.
No comments:
Post a Comment