Sunday 27 October 2013

KEK RED VELVET.. HMM SEDAPP

Kek Red Velvet'  Resipit dari My Life My Dream ... TQVM for sharing...

masih belum cuba, tapi resipi harus disimpan .. satu hari akan mencubanya..dpd takut hilang klu print2, simpna saje dalam blog sendiri.. boleh kann.. tqvvmm..



Bahan2 :

250g tepung kek (guna tepung gandum biasa campur 1st baking powder)
1/2 sdt garam (lupa nk bubuh)
15g serbuk koko @ 2 sb serbuk koko (guna 1 botol kecil serbuk koko)
113g butter @ 1/2 cawan butter (guna 1/2 dari 1 ketul butter 250g)
160g gula kastor (buat 200g gula)
2 biji telur -gred A
1 sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk  - jika tiada, kita buat sendiri
1 cawan susu segar - (guna 1 kotak susu Dutch Lady penuh krim)
2 sm perwarna merah @ 4 sm serbuk perwarna merah - (habiskan 1 botol kecil serbuk)
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat

 * ada 2 cara buat cream cheese - x buat tp letak resepi kt sini
1. Cream Cheese Frosting
227g cream cheese 
227 mascarpone - hana ganti cream cheese
115g @ 1 cawan gula kastor 
360ml @ 11/2cawan whipping cream 
- tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut 


2. Cream cheese frosting kedua

500 gm cream cheese 
400 mls / 2 kotak whipping cream 
7 - 8 sdb gula halus @ secukup rasa 
1/4 sd teh garam
2 sm/sdb oren sunquick pekat


-  buat buttercream je....
1 cawan gula icing
1/2 drp 1 ketul butter 250g
sehiris limau nipis (ambil jus)

Cara2 :

Buat Butter milk dulu - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon dgn sukatan yang sama.

Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter. Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.

Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2. Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung) 

Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati. 

Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak. 

Sejukkan di atas redai kemudian belah 2 atau 3 bahagian.

 Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese bersama bahan2 lain dan putar sehingga smooth dan sedikit pekat ( agak2 kepekatannya dah sesuai utk disapu pada kek ) Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka. 

Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :))) 

Sedia dipotong dan dihidangkan.

p/s : Aku hias sempoi je........ x reti nk hias lebih2 pun. Aku ni bukannya kreatif. Nanti lagilah berserabut kek tu. Pertama kali buat kek ni...... hias pakai buttercream je, x reti dgn cream cheese bagai tu!!!!

No comments:

Post a Comment