Tuesday 6 May 2014

Nasi Lemak Dengan Ayam Goreng Berempah



Nasi Lemak

Tumis bahan tumbuk, serai dan daun pandan dengan minyak dan butter.



Tuang santan dan garam dan masak sehingga mendidih.  Bila mendidih, masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos. Pindahkan periuk ke rice cooker dan masaklah seperti biasa.




Ayam Goreng Berempah



Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci kunyit hidup**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering

1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Garam
Minyak untuk menggoreng.

Cara cara:

Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap. Perap selama 30 minit.



Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
(blh letak jintan manis dan jintan putih)


Boleh dihidangkan.





No comments:

Post a Comment